A szarvasi ISTERRA-BASF-YARA bemutató parcellán 2020. március 10-én a YARA munkatársa N-Tester™ készülék segítségével vizsgálta az alábbi fajtákat.

Az N-Tester™ egy olyan kézi segédeszköz, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen megmérjük a fejlődő növények pontos nitrogénszükségletét. Ennek révén gyors és pontos területspecifikus javaslatokat lehet tenni, s ezzel segíteni a tápanyag kijuttatás még finomabb beállítását a tenyészidőszak alatt. Az N-Tester™ a levelek klorofilltartalmát méri, mivel az kapcsolatban van a növény nitrogénellátottságával. (Yara)

Az adatokból jól látható a fajok és azon belül a fajták eltérő tavaszi fejlődési intenzitása. Látható, hogy az árpák lényegesen előrébb tartanak.

A két búza fajta között is látszik, hogy a Basilio már igényli a N mennyiséget, ezzel szemben a Frenetic indulása még várat magára.

A legnagyobb mennyiségben a Trisem tritikálé vette fel a tápanyagot, és jelenleg ennek a fajtának a N igénye a legmagasabb.

 

Őszi kalászos fajták

Őszi kalászos fajok

Mérési módszer

Nitrogén igény N-Tester    kg/ha

Felvett Nitrogén Irix                  kg/ha

Leopárd

őszi árpa

50

50

Multie

őszi árpa

60

40

Frenetic

őszi búza

0

25

Basilio

őszi búza

30

20

Trisem

őszi tritikálé

90

55

 

A kiemelkedő termés eléréséhez nagyon fontos a tavaszi fejtrágyázás és annak, megfelelő időzítése. Ennek igazodnia kell a növény egyes fejlődési szakaszaihoz. A fejlődésnek azon a szakaszaiban, amelyek a termésképzés és a termésminőség szempontjából különösen fontosak, az őszi kalászosok több nitrogént igényelnek. Az összes nitrogénmennyiség több adagra történő felosztásának célja az, hogy folyamatos és megfelelő nitrogénellátást biztosítsunk a teljes vegetáció alatt. Emellett pedig így elkerülhető a nitrogén kimosódása, így a technológia környezetvédelmi szempontból is indokolt.

Az első tavaszi fejtrágyázás alapvető fontosságú a gyors és korai fejlődés érdekében, kulcsfontosságú a bokrosodáshoz és befolyásolja a kalászszámot is. A kora tavaszi körülmények között fontos, hogy a növények számára könnyen felvehető nitrogént, valamint ként – ha szükséges – juttassunk ki. Ilyen körülmények között erre a legalkalmasabb a nitrát nitrogén, ami gyorsan felvehető.

A búza esetében 50-70 kg/ha azonnal felvehető nitrogén-hatóanyag szükséges. Ha a búzanövények jól fejlettek, és az elővetemény repce vagy hüvelyes volt, alacsonyabb mennyiség is elegendő lehet. Nagyobb adagot kell alkalmazni, ha a búza bokrosodása megkésett, ha a talaj nitrogén tartalma alacsony, vagy ha az elővetemény napraforgó ill. kukorica volt.